Menüüde kujundamine ja tootmine

Restorani- ja joogimenüüde kujundamine ja tootmine

Menüüde trükkimine on palju enamat kui toitude ja jookide nimekirja paberile panemine. Hästi kujundatud ja õigesti trükitud menüü on osa restorani, kohviku, baari või hotelli külastuskogemusest – see aitab külalisel kiiresti orienteeruda, toetab müüki ja annab märku, et maja on professionaalselt korraldatud. Print Grupp tegeleb menüüde kujundamise ja tootmisega tervikuna: alates failide ettevalmistusest kuni valmis menüüde trükini, lamineerimiseni ja kaante lahendusteni.

Trükime ja kujundame erinevat tüüpi menüüsid: klassikalised restoranimenüüd, joogimenüüd, baarimenüüd, kohviku letimenüüd, hommikusöögi- ja toateeninduse menüüd, banketimenüüd, ürituste erimenüüd, spaade ja hotellide lisateenuste hinnakirjad ning suured seina- ja letimenüüd. Iga menüü tüüp vajab natuke erinevat lähenemist – kas menüü on igapäevaselt käes või pigem osana interjöörist, kas sisu muutub sageli või püsib pikemat aega sama.

Paber on menüü trükkimise juures alati üks olulisemaid otsuseid. Paber ei ole lihtsalt trükialus, vaid mõjutab seda, kuidas menüü käes tundub, kui hästi on tekst loetav ja kui vastupidav on trükis igapäevases kasutuses. Print Grupil on lai paberivalik paberipoe sortimendis, alates klassikalistest kaetud ja katmata paberitest kuni tekstuursete, toonitud ja eripinnaga kartongideni. Restorani- ja joogimenüüde trükkimisel kasutame tavaliselt tugevama grammkaaluga pabereid ja kartonge, mis annavad menüüle kindla ja esindusliku tunde. Matt- ja poolmattpaberid sobivad olukordadesse, kus on oluline väga hea loetavus ja rahulikum üldmulje; erilisema struktuuri või tooniga materjalid töötavad hästi esinduslike à la carte menüüde ja kaante puhul. Vastavalt kontseptsioonile võib menüü olla paindlik ja õhem (näiteks päevapakkumiste lehed) või jäigem ja „kaardilik“, kui soovitakse rõhutada stabiilsust ja kvaliteeti.

Menüüde vastupidavuse seisukohalt on oluline osa lamineerimisel. Menüü liigub iga päev käest kätte, puutub kokku laudade, toitude, jookide ja puhastusvahenditega, mistõttu on menüüde kiletamine paljudel juhtudel vajalik, et trükis kauem vastu peaks. Kasutame menüülehtede kiletust ja lamineerimist sõltuvalt kasutuskeskkonnast: täielikult lamineeritud üksiklehtedest menüüd sobivad hästi baaridesse ja kohvikutesse, kus menüü on laual või letipinnal ja vajab sagedast puhastamist; ainult kaane kiletus on hea valik kaante vahel olevate menüüde puhul, kus sisu on vahetatavatel lehtedel. Lamineerimisena saab kasutada nii matti kui läikivat pinda – matt jääb rahulikum ja tekstikesksem, läikiv toob rohkem esile fotod ja erksad värvid. Kui tegemist on väga lühiajalise kampaania või sageli muutuva päevamenüüga, võib menüüde trükk toimuda ka ilma lamineerimiseta, valides lihtsalt konkreetsele kasutusele sobiva paberi.

Menüüde trükilahendus ja konstruktsioon kujundatakse vastavalt sellele, kuidas klient menüüga töötab. Teeme menüüsid kaante vahel, üksiklehtedena, plokkidena, klamberköites ja spiraalköites. Kaante vahel olevad menüüd sobivad hästi restoranidele ja hotellidele, kus vorm ja materjal püsivad samad, kuid sisulehti uuendatakse hooajaliselt või hinnakirja muutudes. Kaanteks võivad olla nahaimitatsioon, tekstiil, tugev kartong või mõni muu materjal, mis sobitub interjööriga; sisulehti hoitakse taskutes, kruviköites või spiraalis. Üksiklehtedena lamineeritud menüüd on praktiline lahendus baarides ja kohvikutes, kus menüüde trükkimine ja lamineerimine annab tulemuse, mida on lihtne puhastada ja mis talub tihedat kasutust. Klamberköites ja spiraalköites menüüde trükkimine sobib mahukamate menüüde või joogikataloogide jaoks, kus lehti lehitsetakse palju ja menüü peab avatuna laual püsima. Päevapakkumiste ja hooajaliste pakkumiste puhul on mugavad lahtised lehed või plokkidena liimitud menüüd, mida saab kiirelt vahetada ja soovi korral uuesti trükkida.

Menüüde kujundamise juures on peamine märksõna loetavus. Restorani menüü, joogimenüü või barimenüü peab olema üles ehitatud nii, et külaline leiaks vajaliku info kiiresti. Kirjastiili valik, fondi suurus, värvide kontrast ja paigutus toetavad lihtsat orienteerumist – toitude ja jookide nimetused, kirjeldused, allergia- ja koostiseinfo ning hinnad on korraldatud loogiliste gruppide ja plokkidena. Kui ettevõttel on olemas brändiraamat või varasem menüüde stiil, lähtume sellest; kui mitte, aitame luua ühtse visuaalse keele, mis sobitub interjööri ja üldise kuvandiga. Enne trükki korrastame ja kontrollime menüüfaile nii, et need vastaksid trükitehnoloogilistele nõuetele ja oleksid igas formaadis ühtlaselt korrektsed.

Trükitehnoloogiliselt teeme menüüde trükki nii digitrükis kui ofsettrükis. Väiksemate ja keskmiste koguste, hooajaliste pakkumiste, testmenüüde ja sagedaste muudatuste korral on sobiv digitrükk, mis võimaldab kiiresti reageerida muudatustele kontseptsioonis, hindades ja valikus. Suuremate tiražide puhul, kui menüüde trükk on püsiv osa igapäevatööst ja menüüd levivad mitmes saalis või kohas, on mõistlik kasutada ofsettrükki, mis tagab ühtlase värvikvaliteedi ja soodsa ühikuhinna.

Menüüprojekti planeerimisel aitab, kui on läbi mõeldud, millist tüüpi menüüsid konkreetne koht vajab, kui tihti sisu muutub, millises keskkonnas menüüd kasutuses on, kui vastupidav trükis peab olema ja millises koguses menüüde trükkimist on vaja. Nende küsimuste põhjal saame valida sobiva paberi, lamineerimise, kaante või köite lahenduse ja trükitehnoloogia. Print Grupp ühendab menüüde kujunduse, trüki, lamineerimise ja erinevad konstruktsioonid üheks tervikuks, et menüüde trükkimine annaks tulemuse, mis töötab igapäevases kasutuses ning toetab samaaegselt nii müüki kui ka restorani, kohviku, baari või hotelli visuaalset kuvandit.

FAILINÕUDED


KUJUNDUSTEENUSED

MUUD TRÜKISED